Budeia
Kathrin H. Aslaksby
Budeia på stølen, Kathrin H. Aslaksby, er utdannet naturforvalter, pedagog, yster og naturveileder. Kathrin er inspirert av måten å bruke, men ikke forbruke, naturressursene i tradisjonell stølsdrift.
Dyra høster næring i fjellet og gir oss både kjøtt og melk til foredling. Dyra igjen gir levekår for et mangfold av arter ved å beite i landskapet - et samspill hun synes er både fascinerende og bærekraftig på lang sikt.
Å kunne formidle livet i skjæringspunktet mellom natur og kultur i praksis, gjennom kurs og eget liv, er både spennende og føles meningsfylt.
Olestølen Mikroysteri
Olestølen Mikroysteri foredler rå økologisk geitemelk til kvit og brun geitost, ferske og modna kremoster, salatosten Geta, yoghurt og surmelk. I tillegg lager vi også blåmuggost, samt smør og rømme av økologisk rå geitemelk.
Budeia holder kurs i ysting, tilbyr smaksopplevelser på gården og tilbyr unike stølsopplevelser. ​ Formidling av mathåndverk og hvordan nytte ressursene i fjellet på en bærekraftig måte er sentrale tema.
Foto: Emil Holba
Et mobilt lite mikroysteri
Hvorfor mikroysteri? Det hele begynte for 15 år siden da Budeia «in spe» laget ost til eget bruk og fant ut at denne gode smaken av geitemelk ville hun dele med flere! Skimaker'n var enig og satte i gang med å lage et mobilt ysteri i en vogn på hjul – i ren «Petter Smart» stil. Det mobile mikroysteriet er i bruk nede på gården vår og høst, og blir kjørt opp på stølen om sommeren.
Prisvinnende oster
Olestølen Mikroysteri foredler rå økologisk geitemelk til kvit og brun geitost, blåmuggost, ferske og modna kremoster, salatosten Geta, yoghurt og surmelk. Vi lager også smør og rømme av økologisk rå geitemelk.
Mykosten vår Mugnetind fikk sølv og den vellagra kvite geitosten Vis Ole fikk bronse i VM 2024, World Cheese Awards. Vi er også veldig stolte av at Geitesmøret av rå økologisk geitemelk fikk gull i NM i Ost 2019.
Stølsdrift
Her i Valdres er det tradisjon for å ta dyra med på stølen for å beite i fjell og utmarka om sommeren.
Rundt Sankthans reiser vi med 36 geiter, 4 hester, 8 høner og katten til Olestølen på 1000 m.o.h. Her går geitene fritt i fjellet og omdanner det fantastiske fjellbeite til smakfull rå økologisk geitemelk.
I det mobile mikroysteriet vårt foredler vi all geitemelka til ost og andre mjølkeprodukt som syrna melk, smør og rømme i løpet av gras sesongen - mai til oktober.
I begynnelsen av september flytter vi ned på gården igjen. Når frosten kommer i oktober, får geitene "fri" fra melkeproduksjon - til nye kje kommer til verden igjen i mars.
Kurs og opplevelser
På sommerstid holder Budeia holder stølskurs og ystekurs, og tar imot små og store grupper, voksne og skoleklasser opp på Olestølen.
​
Her kan du også få smake ost og kurv i fantastisk natur, og samtidig lære om norsk støls- og ostetradisjoner.
​
På vinterstid holder vi kurs og ostesmakinger, på gården eller hos andre.